Lähiliikunta.fi - Avoimen datan hyödyntäminen
Avoimen datan avulla on mahdollista tuottaa monipuolisia palveluita käden käänteessä. Lue miten toteutimme muutaman päivän aikana Lähiliikunta.fi-palvelun.
Mitä tehtiin: Toteutuimme kesällä 2018 Design Sprint menetelmällä Lähiliikunta.fi palvelun, jonka tavoitteena on helpottaa ulkoilijoiden tarvetta löytää itselleen yleisiä kuntien ja kaupunkien tarjoamia lähiliikuntapaikkoja.
Miksi tehtiin: Olemassa olevat karttasovellukset eivät tarjonneet riittävän hyvää käyttäjäkokemusta lähiliikuntapaikkojen löytämiseen.
Heti kehityssprintin alussa tuli selväksi, että olennainen osa palvelua tulee olemaan liikuntapaikkojen sijoittaminen kartalle. Tätä varten ennen kehityssprintin alkua toteutettiin taustatutkimus olemassa olevista tietolähteistä, jotka voisivat mahdollistaa palvelun luomisen. Tähän tarpeeseen löytyi mainio Jyväskylän Yliopiston ylläpitämä avoin Lipas-tietokanta. Tietokannasta voidaan hakea tietoa ympäri Suomea löytyvistä erilaisista liikuntapaikoista. Tässä sovelluksessa tarvitsimme hyödyntää vain pientä osaa tietokannan tarjonnasta. Tarjolla on esim. vaikkapa kaikkien jalkapallokenttien ja jäähallien paikat. Lipas-tietokannasta haetun tiedon avulla pystymme hakemaan liikuntapaikkojen nimet sekä sijoittamaan ne kartalle GPS-koordinaattien avulla ja luomaan sovelluksen palvelemaan käyttäjien tarpeita. Jos avoimen datan käyttö kiinnostaa, niin kannattaa pysyä kuulolla. Tulemme myöhemmin avaamaan tarkemmin avoimen datan käyttöä blogissamme.
Toteutuksessa oli tärkeää luoda palvelusta mahdollisimman helppokäyttöinen palvelu mobiiliin, kun kohderyhmänä oli käyttäjät jotka tarvitsevat palvelua ulkoillessaan. Hyvän mobiilikokemuksen lisäksi, halusimme kuitenkin tarjota palvelun myös muille aluistoille, jolloin palvelua päätettiin lähteä toteuttamaan Progressive Web Application (PWA)-sovelluksena.
PWA-sovellukset ovat käytännössä pohjimmiltaan verkkosivuja, mutta voivat hyödyntää myös puhelimesta löytyvien tavallisten "äppien" ominaisuuksia, kuten esimerkiksi puhelimen GPS-paikannusta, jonka avulla käyttäjä pystytään sovelluksessa paikantamaan kartalle. PWA:n ehdottomana etuna voidaan nähdä sen tarjoama nopea kehityskaari ja sen yhteensopivuus eri laitteilla. Yksi mielenkiintoinen lisä PWA-sovelluksissa on niiden asentaminen puhelimen kotinäytölle. Käyttäjällä on siis mahdollisuus tallentaa PWA-sovellus omalle kotinäytölleen samalla tavalla kuin normaalitkin puhelimen sovellukset. Näin ollen sovelluksen uudelleenkäyttö on helpompaa, eikä käyttäjän tarvitse muistaa erikseen sivuston osoitetta, kun sen on kerran tallentanut kotinäytölleen.
Mitä sprintistä saatiin:
- Konseptin luonti ja ideointi
- Prototyyppi (PWA-verkkosovellus)
- Palvelun testaus oikeilla käyttäjillä
- Iloisten kehittäjien lisäksi palvelua käytti ensimmäisen kuukauden aikana n. tuhat ulkonaliikkujaa
Käyt tutustumassa palveluun osoitteessa: lähiliikunta.fi